Burgers, bears & beaches

Burgers, bears & beaches

111 dage - ingen vej tilbage - USA here we come

Efter flere års planlægning kan vores store drøm endelig realiseres. Drømmen deler vi naturligvis gerne med andre.
Bloggen er lavet så vores familie, venner og kollegaer kan følge vores 111 dage lange færd i USA.
Desuden kan andre interesserede finde nyttige tips og spændende læsning om de destinationer, vi besøger. Automatiske opdateringer kan modtages ved at skrive til os på: blog@vinderoedderne.dk

Failure is not an option…

FloridaOprettet af Vinderødderne tor, april 04, 2013 02:26:36

… og med overskriften var der dermed lagt op til en minderig dag, som vi i meget lang tid havde set frem til, nemlig besøget hos National Aeronautics & Space Administration, også bedre kendt som NASA. Eller rettere sagt, vi besøgte Kennedy Space Center (KSC), som er beliggende på Cape Canaveral i den østlige del af Florida.

KSC har været brugt som opsendelsessted for alle bemandede rumflyvninger siden 1968, og modsat af hvad mange tror, har de ikke skrinlagt deres rumprogram, men blot sendt deres gamle rumfærger på museum. Således vil de inden for de næste 3-4 år være klar til at sende nye typer af rumfærger ud i rummet, og planerne er, at astronauter vil betræde Mars om ca. 6 år.

På trods af deres utallige flyvninger i rummet, er der kun 24 mand, der er landet på månen, mens kun de 12 af dem har betrådt den.

Vi måtte dog nøjes med at køre i bus denne dag og blev transporteret rundt på komplekset med rig lejlighed for at komme ud forskellige stedet og iagttage nogle af de fra tv meget kendte bygninger. F.eks. den kendte bygning, hvor de samler rumfartøjerne, inden de køres til affyringsramperne. Denne bygning var enorm stor og var prydet af – selvfølgelig – verdens største flag, amerikanernes eget ”Stars and Stripes”. Sjovt nok har vi på vores forholdsvis begrænsede tur mange steder stiftet bekendtskab med mange rekorder – verdens ”eneste”, ”største” eller ”første” af et-eller-andet er tilsyneladende placeret på vores vej gennem Florida. I amerikanernes øjne er intet åbenbart for småt til at blive blæst op til rekorddimensioner af den ene eller anden slags, så der er vel ikke noget at sige til, at amerikanerne er et stolt folkefærd?

Helt i rekordernes ånd så vi således et ægte Saturn V rumfartøj, som er det største rumfartøj bygget nogensinde, og som har været brugt siden 1981 til alle rumflyvninger. Det var enormt, og vi kunne gå nedenunder på langs af det enorme fartøj.

Vejret var igen helt fantastisk, og vi var meget heldige med, at amerikanerne blev hjemme og fejrede påsken frem for at tage i KSC. Der var stort set ingen ventetid på at komme til at prøve de forskellige ting eller stå de rette steder for at blive foreviget på fotos.

Det var også interessant at høre om årsagen til forliset af Challenger, Colombia og Apollo 1, som faktisk er de eneste bemandende rumfartøjer, som har kostet menneskeliv. Desuden er der en række øvrige astronauter, der har mistet livet under træning og testflyvninger, og i alt er 24 astronauter omkommet på trods af den enorme risiko, der er forbundet med deres arbejde.

Med patriotiske melodier spillende fra de strategisk placerede højttalere i KSC kunne man ikke undgå at mærke den stolthed, amerikanerne går rundt med ved at være en del af dette historiske rumeventyr. Som dansker kunne vi dog også ranke ryggen, da vi fandt det danske flag over listen på nationer, der medvirker i programmet for den internationale rumstation, så mon ikke en eller anden gruppe danske ingeniører har konstrueret en eller anden dims eller et af de 2 millioner elektroniske kredsløb, der kræves for at sende en rumraket afsted?

Lidt kommercielt krimskrams havde dog fundet vej til KSC, idet et stort legeland med Angry Birds Space tema lige var åbnet et par dage tidligere til stor fornøjelse for junior 1 og 2.

Citatet fra overskriften stammer fra filmen Apollo 13 og blev aldrig sagt i virkeligheden, da Apollo 13 skulle bringes tilbage til Jorden efter en mekanisk fejl (eksplosion i en ilttank). Citatet er således en udledning af et interview med nogle af astronauterne fra Apollo 13 i forbindelse med tilblivelsen af filmen med sammen navn.

KSC rummer en desuden en flot natur, hvor vi både så alligatorer og skildpadder, samt et utal af forskellige fuglearter. Set med en alligators øjne er vi ”Meals on Wheels” og som Lee, vores tour-guide, så malende fortalte os, så er det vigtigste ved mødet med en alligator, at man løber hurtigere end ham ved siden af. Dette er dog lidt omsonst, idet en alligator på de første 150 meter løber hurtigere end en væddeløbshest. Desuden blev vi belært om, at alligatoren har 80 tænder, og hvis man ser alle 80 på en gang er man ”in trouble”. Nu er vi klar til at komme til Everglades.